Ziekte Symptomen

Verschillende soorten ziektes

Er kunnen verschillende verdelingen gemaakt worden als je over ziektes praat:

 • - tijdelijke ziektes en chronische ziektes
 • - erfelijke ziektes en niet erfelijke ziektes
 • - ziektes typisch voor mannen en ziektes die typisch voor vrouwen zijn
 • - kinderziektes en ouderdomsziektes
 • - ziektes die ontstaan door ongezond leven en ziektes die je krijgt zonder dat je daar zelf iets aan kunt doen
 • - psychische ziektes en lichamelijke ziektes

 • Een ziekte heeft een naam. Vaak is dat de naam van degene die de ziekte zelf helemaal heeft onderzocht en daar veel over te weten is gekomen. Een ziekte kan een verzamelnaam zijn voor veel verschillende aandoeningen. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld reuma. Er is een onderscheid tussen de naam van de ziekte en de symptomen van de ziekte. Vaak worden deze twee zaken door elkaar gebruikt. Duizeligheid bijvoorbeeld is geen ziekte, maar een symptoom. Er ligt dan iets anders aan ten grondslag bijvoorbeeld de ziekte van Menière. Wel is het natuurlijk belangrijk bij een huisarts de symptomen, waarom jij je niet fit voelt zo goed mogelijk te benoemen zonder dat je weet wat jou mankeert, dus zonder dat jij de ziekte, waaraan jij wellicht lijdt kunt noemen. Een arts heeft zoveel mogelijk informatie van de patiënt nodig om tot een goede diagnose te komen.

  Als je ziek bent kun je naar een dokter gaan. De ene persoon zal dat eerder doen dan de andere. Dit heeft met diverse zaken te maken:

 • - angst, daardoor ga je eerder, maar soms ook juist niet naar een arts
 • - opvoeding, hoe gingen je ouders ermee om als iemand ziek was, wachten zij een poosje af, of bezochten zij snel een dokter
 • - de ziekte zelf, soms moet je regelmatig een arts bezoeken, denk aan hoge bloeddruk, suikerziekte, regelmatige controle is dan noodzakelijk
 • - slechte ervaring met te lang wachten om een arts te bezoeken

 • Welke arts ga je consulteren als je ziek bent? Kies je een homeopathische arts of een reguliere arts? Wil jij plantaardige geneesmiddelen of “chemische” geneesmiddelen? Er zijn zelf nog veel meer mogelijkheden om van bepaalde klachten af te komen: een giropractor, acupuncturist, iriscopist, fysiotherapeut, magnetiseur enz. Deze groep heeft ieder zijn eigen specialiteit. Sommige patiënten hebben er geweldig goede ervaringen mee, anderen willen er niets van weten. Vaak is er al een lange medische weg gegaan voordat de alternatieve weg wordt ingeslagen.

  “Ziek zijn kost de samenleving veel geld”. Deze zin zal jou bekend in de oren klinken. Wanneer ben jij nou eigenlijk te ziek om te gaan werken? Het is moeilijk om hier een antwoord op te geven. Ook dit is erg afhankelijk van de persoon. De ene persoon blijft thuis van zijn of haar werk als hij of zij wat hoofdpijn heeft. De ander gaat gewoon aan de slag en hoopt dat in de loop van de dag de hoofdpijn wel zal verdwijnen. Vaak is dat ook zo, blijf zo veel mogelijk in je ritme. Krijg jij echter een migraine aanval, dan wil je misschien wel gaan werken, maar je verdraagt geen licht, geen geluid, bent misselijk en dus echt te ziek om je gewone werk door te laten gaan. Wel of niet gaan werken bij ziekte is ook afhankelijk van het soort werk dat je doet. Ziek zijn, je bent niet in staat om de gewone werkzaamheden te doen. Een licht medicijn helpt niet genoeg om je voldoende op de been te houden. Rust en aanpassen van de dagelijkse dingen zijn noodzakelijk om er bovenop te komen. Soms houdt ziek zijn veel meer in: je bent een lange tijd uit de running door bijvoorbeeld ziekenhuisopname. Langdurig ziek zijn is voor zowel de patiënt als ook voor zijn directe omgeving en eventuele werk behoorlijk ingrijpend. Het is dus belangrijk om de voorschriften van een arts te volgen om het genezingsproces te bevorderen.