Reuma Symptomen

Wat is Reuma

Reuma, vroeger reumatiek genoemd, komt van een Grieks woord dat vloed betekent, “een stof die door het lichaam gaat” en het ene na het andere probleem veroorzaakt. Het is een verzamelnaam voor problemen aan pezen, spieren, gewrichten, botten en zenuwen. Acute reuma ontstaat plotseling en tast de gewrichten aan. De gewrichten raken ontstoken, zijn daarom zeer pijnlijk. De precieze oorzaak is niet bekend, maar zou te maken kunnen hebben met een streptococceninfectie van de keel. Ook zou erfelijke aanleg een oorzaak kunnen zijn. Acute reuma komt meestal bij kinderen voor. Sinds het gebruik van antibiotica bij angina wordt de streptococceninfectie met goed resultaat bestreden. Acute reuma komt daarom veel minder voor dan voorheen. Een ander soort reuma is de chronische reuma. Deze kun je weer verdelen in artrose en arthritis.

De symptomen bij reuma zijn:

 • - pijnlijke gewrichten, vingers, knie, tenen, nek enz
 • - weersomstandigheden hebben vat op de pijn (vocht is funest, warmte geeft minder last)
 • - vooral ’s nachts pijn in handen en benen enz.(waar de reuma zich bevindt)
 • - ontsteking van de gewrichten (hoeft niet constant zo te zijn)
 • - moeilijk lopen, zeker bij ongelijke ondergrond, stoep op stoep af vergt veel
 • - moeilijk in en uit de auto stappen na een lange zit, met moeite op de fiets stappen
 • - niet te vergeten de moeheid, een ongekende moeheid
 • Reuma kan leiden tot algehele invaliditeit. Door allerlei oefeningen enz. kan iemand met reuma toch nog erg lang zichzelf helpen. Er zijn veel hulpmiddelen in de zelfzorgwinkel. De reumavereniging kan je ook adviseren. Zij hoort natuurlijk vele klachten en oplossingen. Vraag deze hulp en blijf daardoor zo lang mogelijk zelfstandig. Voor de pijn is het fijn als je wat afleiding kunt krijgen.

  Arthritis

  Arthritis is een gewrichtsontsteking. Het is een reumatische aandoening. Oorzaken zijn vaak een stoornis in het immuunsysteem, of in de urine-zuur-stofwisseling. Ook andere ontstekingen waaronder die van de amandelen kunnen een oorzaak zijn, tevens kan erfelijkheid de boosdoener zijn. De ontsteking kan leiden tot het stijf worden van de gewrichten en de gewrichten kunnen vervormen. Ook kan er sprake zijn van lichtere problemen, die soms helemaal verdwijnen en dan opeens weer terug komen. Arthritis wordt aangetoond door bloedonderzoek en röntgenfoto’s. Voldoende beweging vertraagt het stijf worden van de gewrichten. Artrose is een gewrichtsaandoening die niet is ontstaan door een ontsteking. Er is namelijk een probleem met het kraakbeen. Er is sprake van slijtage, door bijvoorbeeld overbelasting, een breuk of blessure kan ook de oorzaak zijn, of een bepaalde ziekte kan de kans op artrose vergroten (denk aan: jicht, suikerziekte enz.). Bloedonderzoek en röntgenfoto’s geven uitsluitsel of de diagnose artrose klopt. Het advies bij artrose zal zijn: aanpassen van de voeding, oefeningen (in de buitenlucht heeft de voorkeur), warmte behandelingen en fysiotherapie.