Parkinson Symptomen

De ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een aandoening aan de hersenen, bepaalde cellen sterven af. Bij deze ziekte ontbreekt de stof dopamine. Dopamine zorgt ervoor dat prikkels van de ene zenuwcel aan de andere zenuwcel worden doorgegeven. Bij een tekort aan dopamine verloopt dit proces niet meer optimaal en er volgt een motorische afwijking. Het belangrijkste kenmerk van de ziekte van Parkinson zijn de trillende handen en armen, zonder dat je ergens mee bezig bent.

Trillende handen zijn niet altijd afkomstig door deze ziekte, bepaald medicijngebruik kan ook de oorzaak zijn voor het trillen. Parkinson komt niet alleen bij oude mensen voor. De leeftijd, waarop iemand de ziekte van Parkinson krijgt, ligt tussen de 45 en 60 jaar oud en soms openbaart de ziekte zich bij nog jongere personen De ziekte is chronisch en genezing is dus niet mogelijk. De ziekte van Parkinson is niet dodelijk. De klachten ontstaan geleidelijk en worden zeer langzaam steeds erger. Enkele bekende mensen die de ziekte van Parkinson hebben (gehad) zijn prins Claus, de paus van de katholieke kerk en Michael J. Fox.

De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening. Je hebt niet meer de juiste controle over je spieren. Het gevolg is trillende handen en armen. Je loopt ook niet meer zoals gewoonlijk maar je maakt een schuifelende beweging met je benen om langzaam vooruit te komen. Ook wordt jouw gezichtsuitdrukking star, stijf. Je krijgt last van stijve spieren. Deze ziekte komt bij mannen en vrouwen voor.

De symptomen voor Parkinson zijn:

  • - trillen van handen en armen zonder dat je ergens mee bezig bent en zonder dat deze trillingen veroorzaakt worden door medicatie
  • - geen controle over je spieren
  • - moeilijk lopen in plaats daarvan schuifel je om vooruit te komen
  • - je gezichtsuitdrukking kan star worden, je straalt geen emotie meer uit
  • - je krijgt last van stijve spieren
  • - spraakproblemen