Ovulatie Symptomen

Ovulatie ofwel Eisprong

Ovulatie betekent eisprong. De rijpe eicel is er klaar voor om bevrucht te worden en verlaat de eierstok. Op dat moment is het belangrijk dat er zich sperma in de baarmoeder bevindt voor de bevruchting. Je hebt dan een grote kans op zwangerschap. Wanneer je snel zwanger wilt raken is het belangrijk om te weten op welke dag je ovulatie is, op welke dag je het meest vruchtbaar bent. Om dat te berekenen kun je een ovulatie test zelf uitvoeren. Bij een regelmatige menstruatie, elke vier weken, kun je met een ovulatie calculator je eisprong berekenen. Heb je een onregelmatige menstruatie cyclus bereken dan met behulp van een ovulatie test jouw eisprong. Op internet kun je verschillende testen vinden.

De symptomen van de ovulatie zijn

  • - vaak meer zin in seks
  • - de temperatuur van het lichaam stijgt licht
  • - de ligging van de baarmoedermond verandert, ligt wat hoger, de baarmoedermond staat wat meer open en voelt zacht aan (na de eisprong gaat de baarmoedermond terug in de oude stand, gaat dicht en voelt weer hard aan)
  • - het verlies van slijm neemt toe naarmate de tijd van de eisprong dichterbij komt (het slijm lijkt op vloeibaar eiwit, na de eisprong is het slijm geel/wit van kleur)

  • Sommige vrouwen hebben geen calculator of test nodig, zij voelen de eisprong heel duidelijk. Dit wordt de ovulatiepijn genoemd. Het is een stekende pijn onder in de buik bij de eileider. Dit is erg prettig als je zwanger wilt worden, want dan weet jij precies wanneer jouw eisprong is en wanneer je dus de beste kans hebt om zwanger te worden. Niet elke vrouw ervaart de ovulatiepijn en dus blijven de calculator en de ovulatie test voor hen een uitkomst.