Nierstenen Symptomen

Uitleg over Nierstenen

Het hebben van nierstenen is een veelvuldig voorkomende aandoening. Er bestaan niet altijd klachten bij nierstenen, maar soms ook heeft de patiënt enorm veel pijn. Deze pijn is meestal een aanval van serieuze pijn.

Nierstenen bestaan uit kristallen. Deze kristallen worden in de urine gemaakt. Normaal gesproken worden de stoffen bij het urineren afgevoerd. Soms echter blijven er kristallen achter in de nieren. De nierstenen zitten meestal in de ruimtes waar zich ook de urine bevindt voordat deze via de urineleider naar de blaas gaat. Deze ruimtes heten kelken. Kleine steentjes worden (meestal) ongemerkt uitgeplast. Een niersteenaanval, andere naam is een koliek, krijg je als er een grotere steen via de kelken naar de urineleider gaat en daar vast blijft zitten. Daardoor wordt de weg voor de urine smaller, er ontstaat stuwing. Dit gaat samen met veel pijn. Als de steen de urineleider of de nier beschadigd kun je bloed in de urine aantreffen.

De symptomen van nierstenen zijn:

  • - pijn, die als een aanval komt
  • - heel onrustig zijn zonder dat er een andere aanwijsbare reden voor bestaat
  • - zich misselijk voelen
  • - moeilijk kunnen plassen, soms bloed bij de urine
  • - soms gaat de misselijkheid gepaard met braken

  • Wanneer je door de huisarts of de Eerste Hulp bij de specialist terecht komt zal deze een echo maken of een röntgenfoto. Er volgt urine -onderzoek en bloedonderzoek. De behandeling kan zeer verschillend zijn per patiënt. Eerst gaat men de pijn bestrijden daarbij zit ook een spierverslappend middel. Soms komen de nierstenen door de ontspanning spontaan uit het lichaam tijdens het plassen. Lukt dit niet dan wordt de vergruizer ingezet. Deze zorgt ervoor dat de steen verandert in gruis en daardoor uitgeplast kan worden. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Is te steen echter te groot of heeft de vergruizer er geen vat op dan wordt de methode percutaan ingezet. Er gaat een holle naald in het nierbekken onder plaatselijke verdoving. In de naald zit een draad die de steen er uit moet trekken of kleiner moet maken. Blijft ook dit zonder resultaat dan is een operatie de enige oplossing. De operatie gebeurt onder narcose.