Nierbekkenontsteking Symptomen

Wat is Nierbekkenontsteking nu precies ?

De nieren liggen tegen de achterwand van de buik, ze zitten aan weerskanten van de wervelkolom. De vorm van een nier lijkt op een boon. Een nier weegt ongeveer 200-250 gram. De nier bestaat uit twee delen namelijk de schors en het merg. Beide delen werken samen om de afvalstoffen uit het lichaam te halen. Al het bloed komt vaker dan één keer door de nieren. Wanneer één van de beide nieren ziek is of beschadigd, soms ook is weggenomen, dan neemt de andere nier het werk over. Als een nier is ontstoken spreekt men van een nefritis. Bij een nierbekkenontsteking spreekt men van een pyelitis. Dit speelt zich af in een holte van de nier waar de urine zich verzamelt. De nieren kunnen ziek worden door allerlei ziektekiemen uit het gehele lichaam. Bij zieke nieren of één zieke nier verschijnt er eiwit in de urine. Dit wordt door de huisarts vastgesteld als je urine opvangt en ter controle inlevert.

De bijkomende symptomen van een nierbekkenontsteking zijn soms dezelfde als een blaasontsteking:

  • - pijn bij het plassen
  • - pijn in de onderbuik
  • - kleine beetjes plassen

  • Onderstaande symptomen geven een nierbekkenontsteking aan:

  • - je voelt je erg ziek en hebt hoge koorts
  • - je hebt pijn in je zij en/of rug
  • - je urine is niet helder, soms zit er bloed bij

  • Een nierbekkenontsteking kan zich acuut voordoen, maar ook chronisch zijn. Bij een acute nierbekkenontsteking is meestal een bacterie de boosdoener. Deze bacterie heeft zich een weg gebaand via de urinebuis naar de nieren. Deze aandoening geeft vaak veel pijn en komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Daar zijn twee redenen voor: ten eerste de plasbuis van de vrouw is korter, dus de bacterie kan gemakkelijker bij de nieren komen, ten tweede de vagina ligt dichter bij de anus, waardoor er meer kans is op een infectie.

    Een huisarts zal adviseren rust te houden totdat de koorts weg is. Hij zal je een antibioticum geven, welke kuur je helemaal moet afmaken. Zorg dat je voldoende drinkt. Bij een ernstige infectie is een infuus nodig en/of onderzoek in het ziekenhuis.