Nekhernia Symptomen

Wat is een Nekhernia?

Hernia is een ander woord voor breuk. De rughernia is veel bekender dan de nekhernia. De nekhernia komt vaker voor dan men denkt. Een andere naam voor nekhernia is cervicale hernia. De nekwervels hebben een naam C1 tot C7. De C staat voor Cervix. Cervix betekent nek. Het cijfer staat voor de wervel gezien van boven naar beneden.

De symptomen bij een nekhernia:

  • - een uitstralende pijn naar de arm, handen of schouders, omdat de zenuwwortels in de nek leiden tot arm, handen en schouders.
  • - een pijnlijke arm of een arm zonder gevoel, verlies van spierkracht in arm of hand.

  • Een hernia is een breuk of een uitpuiling. Bij een nekhernia puilt een tussenwervelschijf uit, die tussen twee nekwervels ligt. Er komt daardoor druk te liggen op de zenuwwortel en dit veroorzaakt de pijn. Een nekhernia kan langzaamaan steeds meer pijn gaan doen, maar een acute nekhernia bestaat ook. Door operatief ingrijpen kun je verlost worden van je nekhernia. Toch wordt er niet altijd geopereerd, soms is het medisch advies: rust nemen. Dit laatste kan in veel gevallen de klachten in zijn geheel doen verdwijnen.

    De meeste last van een nekhernia is voelbaar in de arm, uitstraling naar armen, naar nek of naar het schoudergebied. Ook kan hoofdpijn een gevolg zijn van een nekhernia. Je kunt een nekhernia hebben zonder er last van te hebben. Bij een ernstige nekhernia echter kunnen er zich verlammingsverschijnselen voordoen, spieren vallen mogelijk uit. Direct ingrijpen is dan noodzaak.