Menstruatie Symptomen

Alles over de Menstruatie

De menstruatie is een periodieke bloeding uit de baarmoeder. Elke vier weken komt er een eicel vrij in de eierstok. Deze eicel gaat via de eileider naar de baarmoeder. Het baarmoederslijmvlies wordt steeds bloedrijker, het bereidt zich voor op de innesteling van de eicel, als deze bevrucht is. Wanneer er geen bevruchting heeft plaats gevonden, dan wordt het dikke slijmvlies afgestoten wat resulteert in een bloeding: de menstruatie. Wanneer er sprake is van een zwangerschap blijft de menstruatie uit tot aan de geboorte van het kindje.

Een andere benaming voor menstruatie is ongesteld zijn. Een menstruatie kan zonder problemen verlopen, maar een vrouw kan er ook veel last van ondervinden. Het is dan aan te bevelen om deze periode veel lichamelijke inspanning te vermijden. De dagen voor en tijdens de menstruatie kunnen gepaard gaan met onder andere hevige buikpijn en hoofdpijn. Vaak stopt dit als de menstruatie is begonnen, niet altijd. Sommige vrouwen hebben er alle menstruatiedagen last van. Een menstruatie duurt enkele dagen tot een week, dit is van persoon tot persoon anders. Ook de hoeveelheid bloed die een vrouw verliest varieert van vrouw tot vrouw. Bij erg veel bloedverlies is het raadzaam een arts te raadplegen.

De symptomen van een menstruatie zijn:

  • - bloedverlies uit de baarmoeder
  • - buikkrampen
  • - hoofdpijn
  • - zich zwak voelen bij hevig bloedverlies
  • - rugpijn
  • - pijn in je benen

  • Door je lichaam wat te ontzien, je te ontspannen, een warm bad, een kruik of een rugmassage, kun je de pijn wat verlichten. Het gebruik van een anticonceptiepil vermindert in veel gevallen de menstruatie klachten. Wanneer de menstruatie uit blijft en er geen sprake is of kan zijn van een zwangerschap is het verstandig om een arts te raadplegen om de oorzaak te onderzoeken.