longontsteking Symptomen

Wat veroorzaakt een longontsteking

Pneumonie is een andere benaming voor longontsteking. Meestal wordt een longontsteking veroorzaakt door pneumococcen, door streptococcen of door virussen. Toen er nog geen antibiotica bestond was een longontsteking meer gevreesd dan tegenwoordig, omdat de afloop vaak dodelijk was. Tegenwoordig is een longontsteking nog steeds zeer ernstig en een ziekte die goed behandeld moet worden, maar alleen voor heel jonge kinderen en ouderen is een longontsteking een zeer gevaarlijke ziekte. Een longontsteking begint met een verkoudheid, die niet voorbij gaat. De bovenste luchtwegen zijn aangetast. Deze infectie gaat verder naar de lagere luchtwegen en de longblaasjes. Daar begint de ontsteking. Het slijmvlies wordt dikker. Er wordt steeds meer slijm geproduceerd. Het slijm dat zich in de longblaasjes bevindt, zorgt ervoor dat daar minder zuurstof wordt opgenomen met de bekende benauwdheid als resultaat. De longontsteking is een feit.

De symptomen bij een longontsteking zijn:

 • - koude rillingen
 • - pijn in de zij die steeds erger wordt als je inademt
 • - het hoesten en ophoesten van sputum (slijm vermengd met speeksel), dat er bruin uitziet of met bloed gepaard gaat
 • - hoge koorts
 • - hoofdpijn
 • - misselijkheid tot zelfs braken
 • - pijn op de borst
 • - kortademigheid
 • - benauwdheid
 • Natuurlijk hoeven niet al deze symptomen voor te komen bij een longontsteking. Een longontsteking kun je vaker dan een keer in je leven krijgen. Er zijn mensen die rondlopen met een longontsteking zonder het te weten. Het is raadzaam als je twijfelt, vooral bij kleine kinderen om de huisarts naar de longen te laten luisteren. Een blijvende hoest, ook al heeft het kind geen koorts is altijd een goede reden om de huisarts te bezoeken. Pijn bij het hoesten ook bij volwassenen is tevens een goede reden voor een huisartsbezoek. Een longontsteking kan ook ontstaan als zeer ernstige complicatie na een operatie in het ziekenhuis.

  Wat moet je doen bij een longontsteking

  In het geval van een longontsteking wordt er rust voorgeschreven, voldoende drinken en goed eten. Paracetamol wordt gegeven om de koorts te verlagen. Er mogen geen middelen worden ingenomen die het hoesten stoppen. De hoest mag niet onderdrukt worden. Als er sprake is van een bacteriële infectie dan wordt er antibiotica voorgeschreven. In het geval van een virale ontsteking heeft antibiotica geen nut en zal dus niet worden verstrekt. Bij ernstige gevallen van longontsteking is soms een zuurstofmasker nodig om de benauwdheid tegen te gaan. Zelfs een opname op de intensive care kan nodig zijn om aan de beademing te liggen. De huisarts zal bepalen of er thuis behandeld gaat worden of dat er een ziekenhuisopname nodig is.