Longkanker Symptomen

De symptomen die kunnen wijzen op longkanker zijn:

  • - je bent kortademig
  • - je bent niet verkouden, toch blijf je hoesten
  • - als je slijm ophoest zit er bloed bij
  • - je krijgt keer op keer longontsteking
  • - je bent vaak hees

  • De klachten komen meestal pas voor als de tumor al behoorlijk groot is. Wanneer de tumor in de vertakkingen van de luchtpijp zit, heb je er eerder last van dan wanneer de tumor in de longen of op de rand van de longen zit. Vaak komen er eerst klachten op de plekken waar zich de uitzaaiingen bevinden. Je eetlust kan verminderen; je bent altijd moe zonder dat je weet waarom; je wordt mager zonder dat je minder eet. Röntgenfoto’s zien de tumor niet altijd, de tumor is soms namelijk zo klein, dat deze onzichtbaar is.

    Bij een vermoeden van longkanker zal de huisarts je altijd naar een longarts verwijzen, ook om het uit te sluiten. De longarts zal diverse onderzoeken verrichten en dat is per persoon anders. Daarna kan er een diagnose worden gesteld en een eventuele behandeling worden gestart.

    Voordat dit allemaal in gang wordt gezet, moet je ervoor zorgen dat je zelf duidelijkheid hebt. Onzekerheid sloopt je en die energie kun je op een betere manier inzetten en nodig hebben bij herstel van je ziekte. Zet al je vragen op papier, gebruik ook het internet als ondersteuning, zoek daar tips, vragen van lotgenoten en ervaringen, maar vergelijk je nooit met een ander persoon ook al lijdt hij ook aan longkanker. Je kunt elkaar wel steunen door vooral met elkaar te praten.

    De Kanker Infolijn is er voor de patiënt, zijn familie en vrienden.