Liesbreuk Symptomen

Wat is een liesbreuk?

De medische term voor een liesbreuk is hernia inguinalis. Een liesbreuk is een zwelling in de liesstreek. De liesstreek ligt tussen het onderlijf en het bovenbeen. De zwelling ontstaat omdat er een tere plek zit in de buikwand of als er een opening zit (dit wordt de breukpoort genoemd). Door de breukpoort komt het buikvlies en een beetje inhoud van de buik (wat weefsel en soms een klein gedeelte van de darm) naar buiten, waardoor dus de zwelling ontstaat.

De symptomen van een liesbreuk zijn:

  • - pijn in de lies
  • - een branderig gevoel in de lies
  • - misselijkheid

  • De symptomen kunnen per persoon anders zijn, ook de mate waarin zij zich voordoen wisselen van persoon tot persoon. Een liesbreuk verdwijnt niet vanzelf, ook niet na een tijdje. De breuk kan wel groter worden als er niet behandeld wordt, ook de klachten verergeren dan uiteraard. Operatief ingrijpen is dan noodzaak.

    De oorzaak van een liesbreuk kan zijn:

  • - een zwakke plek in de buikwand, die er al vanaf de geboorte zit
  • - een buikwand die wordt opgerekt door bijvoorbeeld gewichtstoename, zwaar tillen, persen en veel hoesten

  • Een liesbreuk kan ook bij kinderen voorkomen. Kinderen herstellen na de operatie erg snel en hebben daarna meestal weinig of geen last van de liesbreuk. Kinderen hoeven slechts 1 dag in het ziekenhuis te verblijven. Zij kunnen dezelfde dag `s avonds weer naar huis. Na ongeveer een week kunnen zij ook weer naar school. Een week wat rustiger aan doen moet voldoende zijn om te herstellen. Kinderen die geopereerd moeten worden, worden prima begeleid. Zij krijgen met hun ouders van te voren goed uitgelegd wat er gaat gebeuren. De omgeving waarin zij moeten verblijven ziet er meestal zeer kindvriendelijk en gezellig uit.