Leukemie Symptomen

Wat is Leukemie

Leukemie is een zeer ernstige bloedziekte. Leukemie wordt in de volksmond soms wel bloedkanker genoemd. Leukemie kun je verdelen in acute leukemie en chronische. De acute vorm is zeer agressief, de chronische ontwikkelt zich langzamer. De acute leukemie komt het meest voor bij kinderen. De chronische leukemie zie je het meest bij volwassenen.

De symptomen bij leukemie zijn:

 • - lymfeklieren die opgezwollen zijn zonder pijn te doen
 • - infecties die steeds weer terug komen
 • - zeer ernstige vermoeidheid die niet te verklaren is
 • - kilo’s aankomen of afvallen zonder dat daarvoor een aanwijsbare oorzaak is
 • - koorts en transpireren
 • - blauwe plekken die spontaan ontstaan
 • - een gezwollen en pijnlijke buik
 • - pijnlijke gewrichten en botten

 • Het bloed dat door het lichaam stroomt bestaat uit het bloedplasma met daarin bloedcellen. Van de rode bloedcellen zijn er de meeste. Daarnaast zijn er de witte bloedcellen en bloedplaatjes. De rode bloedcellen transporteren zuurstof door het lichaam. De bloedplaatjes zorgen er voor dat het bloed stolt. De witte bloedcellen zorgen voor het afweersysteem tegen ziekten. Bloedcellen leven niet lang en worden steeds opnieuw aangemaakt. Dit gebeurt in het beenmerg. Door allerlei ingewikkelde processen, ontwikkelen zich rijpe en functionele bloedcellen. Een stap daarvoor zitten er onrijpe witte bloedcellen, die zich vermenigvuldigen.

  Na een poosje gaat deze vermenigvuldiging ten koste van de goede bloedcellen. Er komen te weinig rode bloedcellen, waardoor bloedarmoede (anemie) ontstaat. Het tekort aan bloedplaatjes is er verantwoordelijk voor dat er blauwe plekken ontstaan en dat er spontaan bloedingen komen. De vermindering en later de uitval van de witte bloedcellen zorgen voor een verminderde of slechte weerstand, wat weer kans geeft op infecties. Wanneer er zich zoveel leukemiecellen in het beenmerg hebben ontwikkeld, kunnen deze via het bloed bijvoorbeeld de milt en de lever bereiken. Leukemie heeft een adequate behandeling nodig, anders sterft de patiënt.

  De diagnose komt na een bloedonderzoek, gevolgd door een biopsie of een beenmergonderzoek. Soms ook wordt er door middel van een ruggenprik vocht afgenomen en onderzocht in het laboratorium. De oorzaak van leukemie is nog niet bekend, wel wordt er veel onderzoek naar gedaan. Men kan wel stellen dat zaken als straling, erfelijkheid en roken een rol spelen.

  De behandeling van leukemie bestaat onder andere uit: chemokuren, bestraling, beenmerg transplantatie of immunotherapie. Bij chronische leukemie wordt niet altijd meteen behandeld. Er wordt bekeken hoe en of de ziekte zich verder ontwikkelt. Natuurlijk is er wel een regelmatige controle.