Lage Bloeddruk Symptomen

Hypotensie

Er is vaker sprake van een hoge bloeddruk dan van een lage bloeddruk. Een andere naam voor lage bloeddruk is hypotensie. De bloeddrukwaarden worden gemeten met behulp van een bloeddrukmeter. Een bloeddrukmeter bestaat uit een band met binnenin een opblaasbare ballon, die in verbinding staat met een manometer. Vanaf de manometer kun je de bloeddruk aflezen. Bij een bloeddrukmeting wordt de band om de bovenarm aangebracht en opgeblazen. Dit geeft een heel strak gevoel om de arm, alsof deze wordt afgebonden. Het opblazen duurt net zo lang tot de druk zo hoog is dat er geen bloed meer door de slagader van de bovenarm stroomt. Daarna laat men de druk zakken. De systolische druk is hoger dan de druk in de ballon en de slagader laat weer bloed door. Op dat moment geeft de manometer een bepaalde waarde aan: dit is de bovendruk. De druk zakt verder en op een bepaald ogenblik staat de slagader weer helemaal open. Dan meet de manometer de onderdruk. Bij een bloeddruk waarvan de bovendruk lager is dan 90 en de onderdruk lager dan 60 spreekt men van een te lage bloeddruk. Deze gemeten waarden moeten dan aanwezig zijn gedurende een deel van de dag, een momentopname geeft geen juist beeld over de bloeddruk. Vaak wordt er bij de huisarts de bloeddruk opgemeten, ben je echter wat gespannen dan is de uitkomst van de meting, die slechts een momentopname is, dus niet voldoende om te spreken van een te hoge of te lage bloeddruk. Bij een lage bloeddruk zet het bloed te weinig kracht tegen de wanden van de bloedvaten. Sommige mensen hebben altijd een lage bloeddruk, maar dat is wat anders dan een te lage bloeddruk. Een te lage bloeddruk kan namelijk gevaarlijk zijn. Deze kan ontstaan door een enorme bloeding die moeilijk te stoppen is, bijvoorbeeld bij een ongeluk met grote verwondingen, bloedingen. Het is mogelijk dat er dan een bloedtransfusie nodig is, om het leven van de persoon te redden.

De oorzaken van een lage bloeddruk zijn in het algemeen:

 • - veel bloedverlies, door verwondingen of bij vrouwen tijdens een extreem hevige menstruatie (hierbij is de lage bloeddruk tijdelijk)
 • - uitdroging
 • - wanneer er bij hoge koorts te weinig wordt gedronken, ontstaat er een tekort aan vocht met als gevolg een te lage bloeddruk
 • - teveel drinken van alcohol, door de alcohol zit er te weinig vocht in het lichaam
 • - hartproblemen, hart- en vaatziekten
 • - verstopping in de slagaders
 • - een burn out
 • - problemen met de darmen
 • - medicatie tegen te hoge bloeddruk kan te lage bloeddruk veroorzaken

 • Vaak zijn er geen klachten aanwezig bij iemand die een te lage bloeddruk heeft. Toch is een te lage bloeddruk niet goed en deze moet op een juist niveau gebracht worden. Dit kan door een dieet of medicatie en een gezondere levensstijl (denk aan het zoveel mogelijk vermijden van stress). De juiste voeding kan veel bijdragen aan een gezonde bloeddruk. Bieten, wortelsap, rozemarijn staan bekend om hun gunstige werking bij een te lage bloeddruk. Knoflook is gezond bij zowel te hoge als te lage bloeddruk, mits je geen bloedverdunners slikt. Om je darmen gezond te houden, die ook invloed hebben op je bloeddruk, dien je volkoren producten te eten, groenten en fruit. Een gouden regel: eet regelmatig, eet kleine porties die je over een hele dag verdeelt. Sommige mensen echter hebben wel klachten, de symptomen van een te lage bloeddruk zijn dan duidelijk aanwezig:

 • - duizeligheid
 • - licht gevoel in het hoofd
 • - flauwvallen

 • Duizeligheid treedt vaak op wanneer men te snel opstaat. Flauwvallen gebeurt als er te weinig bloed door de aderen stroomt.