Hoge Bloeddruk Symptomen

Hypertensie

Een andere benaming voor hoge bloeddruk is hypertensie. Een hoge bloeddruk ontstaat door spanningen, verkeerde en ongezonde eet- en leefgewoonten en dit alles in combinatie met te weinig beweging. Een langdurige te hoge bloeddruk kan tot de dood leiden. Een hoge bloeddruk moet omlaag gebracht worden. Dit kan door een ander leefpatroon, afvallen, een dieet of door medicatie. Een verhoogde of te hoge bloeddruk kan er voor zorgen dat de bloedvaten waar dan ook in het lichaam barsten. Het veel gebruiken van zout kan nog niet als een veroorzaker van hoge bloeddruk worden gezien, maar het verminderen van zout bij het eten werkt wel bloeddruk verlagend. Een normale bloeddruk wordt per leeftijdsgroep aangegeven. Ouderen hebben over het algemeen een hogere bloeddruk dan jongeren, zonder dat er klachten zijn.

De symptomen van een hoge bloeddruk zijn:

  • - vaak hoofdpijn
  • - last van oorsuizen
  • Een hoge bloeddruk voel je zelf niet, maar kun je laten meten, of zelf meten met een bloeddrukmeter. Er is sprake van een te hoge bloeddruk als de bloeddruk gedurende langere tijd te hoog is. Eén meetmoment is daarom onvoldoende. Soms wordt de bloeddruk enkele dagen lang op bepaalde tijden gemeten. Je krijgt dan een bloeddrukmeter mee naar huis, die je dagenlang constant op je lichaam moet dragen. Deze noteert de bloeddruk die zij meet. Je levert de bloeddrukmeter in bij het ziekenhuis. Men leest daar jouw bloeddrukmetingen van de afgelopen dagen af (ook ’s nachts wordt er gemeten). Van deze gegevens gaat men uit of er behandeling, of medicatie nodig is.

    Bepaalde producten kunnen de bloeddruk verlagen. Denk aan knoflook, dit mag je echter niet gebruiken als je bloedverdunners slikt. Ook is pas ontdekt dat een stukje pure chocolade goed zou zijn voor de bloeddruk (geen tablet chocolade, maar een stukje, brokje per dag). Vaak (niet altijd) kun je zelf veel invloed hebben op je bloeddruk. Gezonde leef- en eetgewoonten dragen daar namelijk aan bij. Twijfel je aan een goed eetpatroon, vraag dan advies aan een diëtist(e). Probeer stress te verminderen, indien mogelijk te vermijden.

    De bloeddruk stijgt langzaam tot aan je 50e jaar tot 120/130 bovendruk en tussen de 80 en 90 onderdruk. Deze waarden zijn prima. Toch kan iemand levenslang een lagere of hogere bloeddruk hebben zonder klachten. Het is verstandig om je bloeddruk regelmatig te laten controleren door een huisarts, ook al zijn er geen klachten, zo leer je welke waarden bij jouw lichaam horen. Zie het als een soort apk. Deze krijgt ook een auto die geen problemen heeft.