Griep Symptomen

Wat is de griep nou precies ?

Een andere naam voor griep is influenza. Griep is een acute infectieziekte. De infectie wordt veroorzaakt door een virus en NIET door een bacterie. Als er sprake is van griep dan beperkt deze zich meestal niet tot een enkele persoon, maar er breekt meestal een ware epidemie uit, waardoor er dus vele mensen worden geveld. Soms liggen hele gezinnen met griep tegelijkertijd op bed. Ook kunnen bacteriën dan hun slag slaan. Je spreekt weleens van “het is maar een griepje”, dan wordt er bedoeld een verkoudheid, geen algehele malaise.

De symptomen van griep zijn:

 • - koorts
 • - pijn in alle ledematen, duf gevoel
 • - keelpijn
 • - rode ogen
 • - hoofdpijn
 • - verkoudheid
 • - rillingen
 • - darmklachten
 • Je voelt je erg beroerd. Even later ben je moe en futloos, zeker als je weerstand laag is. Mensen die erg vatbaar zijn voor griep (de risicogroepen) kunnen worden behandeld met een vaccin: de griepprik. Als de griep je heeft geveld, moet je veel drinken (geen alcohol) en uitrusten. Neem extra vitamine C. Als jij eetlust hebt eet dan licht verteerbaar en eiwitarm voedsel. Antibiotica wordt voorgeschreven om de complicaties aan te pakken. Antibiotica helpt niet tegen de griep zelf. Van een epidemie is sprake als er zich in grote gebieden deze besmettelijke virusinfectie voordoet. Van een pandemie is sprake als het hele werelddelen betreft. De naam van de griep hangt samen met de naam van het land of de plaats waar zij zich het eerste voordoet (denk aan de Spaanse griep in 1918, de Hong-Kong griep in 1968)

  Griep wordt niet altijd serieus genomen. Griep kan echter ernstige gevolgen hebben voor mensen met een lage weerstand, met een longaandoening, met een hartziekte, zwangere vrouwen, mensen met suikerziekte en ook voor baby’s en senioren. Heeft de griep je “te pakken”, neem bedrust en zorg dat je warm blijft ook al heb jij het warm door de koorts. Neem stoombaden, of wisselbaden. Loop niet te snel weer aan om je alledaagse dingen te doen, maar ziek goed uit. Bouw de dag weer rustig op en ga daarna over tot bijvoorbeeld een half uurtje buiten wandelen, om een frisse neus te halen. Zorg goed voor jezelf, in het begin ben je na een flinke griep nog steeds zeer vatbaar. Er is geen medicatie voor griep wel om de complicaties aan te pakken. Wat je zelf wel kunt doen is je weerstand op peil houden. Dat is in elk geval goed voor je hele lichaam. Er zijn genoeg zelfzorgproducten die de weerstand verhogen. Ook een gezonde levensstijl en verantwoord eten werken positief op je weerstand.