Bronchitis Symptomen

Wat is Bronchitis?

Je spreekt van een acute bronchitis als er een infectie optreedt in de luchtpijptakken en de longen. De infectiekiemen die een keel of neus besmetten kunnen namelijk ook daar doordringen. Bronchitis begint zeer geleidelijk met een vervelende hoest die vooral `s nachts erg lastig is en het hevigste. Dit gaat soms met koorts gepaard. Het slijm, dat er wordt gevormd moet zoveel mogelijk worden opgehoest en uitgespuwd. Kleine kinderen slikken het slijm vaak weer door en moeten dan braken.

Bronchitis moet goed behandeld worden om te voorkomen dat het leidt tot een chronische ziekte. Zelf kun je ervoor zorgen dat de ruimte waarin je het meeste verblijft niet te koud, niet te warm niet te vochtig en niet te droog is. Dit zijn namelijk allemaal prikkels die de bronchitis verergeren. Ook stomen (het inademen van waterdamp) biedt verlichting.

Bij chronische bronchitis kan de arts een antihistaminicum voorschrijven, dit geeft verlichting, geen genezing. Codeïne onderdrukt het hevige hoesten. Ook kan een arts antibiotica voorschrijven bij een acute bronchitis.