Baarmoederhalskanker Symptomen

Wat is Baarmoederhalskanker?

Bij het horen van baarmoederhalskanker krijg je een onrustig gevoel. Het woord kanker geeft aan velen een erg onzekere, zelfs angstige kijk op de aandoening aan de baarmoederhals. Dit is erg logisch omdat praktisch iedereen wel iemand kent met kanker en alle zorgelijke verhalen daaromtrent.

Baarmoederhalskanker ontstaat in het gebied van de baarmoedermond en de baarmoederhals. De medische term voor baarmoederhalskanker is cervix carcinoom. De ziekte ontstaat in de cellen van het slijmvlies van eerder genoemd gebied. De kanker ontstaat door een infectie, die veroorzaakt wordt door geslachtsverkeer of door ander huid op huid contact. Deze infectie heet Humaan Papilloma Virus afgekort HPV. De meeste HPV`s zijn ongevaarlijk en verdwijnen vanzelf. Slechts de oncogene virussen zijn in sommige gevallen kankerverwekkend. Baarmoederhalskanker komt voor op elke leeftijd. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste gevallen liggen tussen de leeftijd 30 en 45 en de leeftijd 65 en 85. Het duurt lang voordat je in de gaten hebt dat je het virus met je mee draagt. Het is namelijk een langzaam voortschrijdend proces. Gelukkig komt baarmoederhalskanker in Nederland niet zoveel voor.

Sinds 2009 bestaat er in Nederland een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Meisjes, die in een bepaald jaar 13 jaar worden, krijgen daarvoor een oproep. Het is een vrijwillige keuze om hieraan mee te doen. De gehele vaccinatie voor de hoogste bescherming bestaat uit 3 injecties.