Allergie Symptomen

Wat is een Allergie

De definitie voor allergie is: een reactie van cellen of weefsels van het lichaam op stoffen waar gevoelig of overgevoelig voor is. De cellen maken histamine als het lichaam in contact komt met een stof die de allergie veroorzaakt. De meest voorkomende symptomen bij een allergie zijn:

 • - benauwdheid
 • - een loopneus zonder dat je verkouden bent
 • - branderige en/of tranende ogen
 • - jeuk op onwillekeurige plekken op het lichaam
 • - hevige reactie op een prik van een insect
 • - hevige reactie op het eten van bepaalde producten, denk aan chocolade, kaas, noten, enz
 • Door stress kunnen allergische verschijnselen worden beïnvloed. Zij verergeren daardoor. Allergenen zijn stoffen die een allergie kunnen doen ontstaan. Allergenen zijn bijvoorbeeld: stuifmeel, planten en bloemen, schimmels, haren, dieren, geneesmiddelen, verf, zon, huidproducten (badolie, crèmes enz.).

  Wat te doen wanneer je denkt dat het om een allergie gaat?

  De eerste stap is natuurlijk proberen er achter te komen wat of welke stof de allergie veroorzaakt. Dit onderzoek wordt gedaan in het ziekenhuis door krasjes in de huid te maken, een druppeltje van de allergenen (waarvan men een vermoeden heeft dat het de boosdoener is) komt in aanraking met de huid. Reageert de huid door rood te worden dan is bekend welke stof, welk dier enz. hij of zij dient te vermijden. Er worden ook medicijnen voorschrijven om de allergie te onderdrukken of in elk geval te beperken. Deze medicatie heet antihistaminica. Denk daarbij aan hooikoortspatiënten en astmapatiënten. Een allergie kan behoorlijk in je dagelijkse leven ingrijpen. Je kunt doodziek zijn, maar ook langdurig vage klachten hebben, waarvan je elke dag last hebt. Heb je een allergie voor bijvoorbeeld noten dan moet jij deze vermijden, maar ook alle producten waar, ook al is het minimaal, noten in verwerkt zijn. Dit is niet altijd bekend. Voor iedereen met een allergie voor bepaalde levensmiddelen is het een zoektocht wat hij of zij wel of niet gerust kan eten. Denk nu niet, als buitenstaander “och, een klein beetje, wat geeft het, het kan geen kwaad”. Dit is absoluut niet waar en “verkeerd” voedsel eten kan zelfs leiden tot een ziekenhuisopname (denk daarbij aan benauwdheid bijvoorbeeld). Er zijn ontelbare allergieën, soms worden kinderen ermee geboren (koemelkallergie bijvoorbeeld). Je kunt ook op latere leeftijd een allergie “krijgen”. Een allergie is meestal levenslang of een kind groeit er overheen. De symptomen kunnen in de loop der tijd veranderen. Ook dieren hebben soms last van een allergie, huidproblemen zijn vaak het gevolg daarvan. Elke allergie is zeer vervelend, toch zal de ene allergie meer klachten of last geven dan de andere. Eenzelfde allergie uit zich niet bij iedereen in dezelfde mate, hevigheid. Sommige allergieën zijn seizoensgebonden.